Toiminta testin jälkeen
Testattava saa testituloksiinsa perustuvan suullisen ja kirjallisen palautteen, joka huomioi hänen taustansa ja tavoitteensa.
- Testattavan vointia seurataan testin jälkeen, kunnes hän tuntee olonsa palautuneeksi. Testipaikalla tulee olla sovittu käytäntö jälkiseurantaan.
- Testitulosten laskentaan ja luokitteluun käytetään mahdollisuuksien mukaan yhteisiä, yleisesti hyväksyttyjä ja päteväksi osoitettuja laskenta- ja analysointimalleja sekä viitearvoja. Käytetyistä viitearvoista on testattavalle ilmoitettava luokituslähde.
- Testipalautteessa huomioidaan testattavan yksilölliset kyvyt, taidot, tarpeet, mahdollisuudet ja motivaatio liikunnan mahdolliseen muutokseen. Testipalautetta voidaan hyödyntää osana liikuntaneuvontaa, jossa testattava saa tukea ja ohjausta liikuntaharjoittelunsa muuttamiseen. Muutoksen tueksi testattavalle voidaan suositella seurantatestejä. Palautteen sisällössä ja antamisessa tulee huomioida testattavalla mahdollisesti oleva valmennussuhde.
- Tulokset tulkitaan testattavalle selkeästi ja ymmärrettävässä muodossa yksilölliset taustatekijät, testattavan tavoitteet ja elämäntilanne huomioiden. Liikuntaohjeet annetaan yleisesti käytössä oleviin liikkumisen- ja harjoittelusuosituksiin perustuen testattavan tarpeisiin soveltaen.
- Testattavan tulee saada alustava palaute testistä välittömästi testin jälkeen ja henkilökohtainen kirjallinen palaute sekä ryhmä- että yksilötesteistä viikon kuluessa testistä.
Lähteet
ACSM’s guidelines for exercise testing and prescription, 11th Ed. American College of Sports Medicine. Philadelphia: Wolters Kluwer, 2021, s. 88.
Kari L. Keskinen, Keijo Häkkinen ja Mauri Kallinen (toim.): Fyysisen kunnon mittaaminen – käsi- ja oppikirja kuntotestaajille. Liikuntatieteellisen Seuran julkaisu nro 174. Helsinki 2018, s. 16–19, 39 ja 300–301.
Nupponen R. ja Suni J. Henkilökohtainen liikuntaneuvonta. Kirjassa: Fogelholm M., Vuori I., Vasankari T. toim. Terveysliikunta. Kustannus Oy Duodecim, 2017, s. 212–226.